11 Şubat 2010 Perşembe

"Yunanistan'a açık çek verilmiyor"


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB ülkelerinin Yunanistan'ın kurtarılması için aldığı kararı tümüyle desteklediğini söyledi.

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yaptığı son açıklamaları "endişe verici" olarak değerlendirdi.

Westerwelle, Dışişleri Bakanlığı'nda Yabancı Gazeteciler Cemiyeti'nin üyeleri ile biraraya gelerek, çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.

İran'ın uranyumu zenginleştirmeye başladığı şeklindeki açıklamalarla ilgili olarak Westerwelle, "İran'dan yapılan son açıklamalar endişe verici. Bu açıklamalar İran'ın uluslararası toplulukla işbirliğinin gerekliliğini anlamadığını gösteriyor. Nükleer enerji sivil amaçlı kullanılabilir, ancak bu şeffaf olmalı ve nükleer silahlanma için kullanılmamalı" şeklinde konuştu.

Batılı ülkelerin yıllardan beri İran'a elini uzatmış durumda olduğunu, ancak elinin havada kaldığını belirten Westerwelle, İran'ı kararını gözden geçirmeye ve uluslararası toplulukla işbirliği yapmaya çağırdı.

İran'ın kararından vazgeçmediği takdirde uluslararası topluluk ile birlikte bu ülkeye karşı alınacak önlemleri konuşacaklarını ifade eden Westerwelle, kendilerinin her zaman silahsızlanmadan yana olduğunu ve bunun için çaba harcayacağını kaydetti.

İran'ın silahlanmasının sadece bu ülkeyi, en fazla bölge ülkelerini ilgilendirdiğini düşünenlerin olduğunu, ancak bu konunun tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirten Westerwelle, İran'ın nükleer silahlanmaya gitmesi durumunda tüm bölge ülkelerinin nükleer silah üretmek isteyeceğini söyledi.

Westerwelle, Almanya'da Soğuk Savaş döneminde konuşlandırılan son nükleer silahların da ülkeden çekilmesi için müttefik ülkeler ile görüşmeler yaptıklarını da ifade etti.

AB ülkelerinin Yunanistan'ın içinde bulunduğu zor ekonomik durumdan kurtarılması için aldığı kararı tümüyle desteklediğini kaydeden Westerwelle, "Alınan karar çok akıllı bir karar. Bir yandan Birlik içinde dayanışmanın var olduğunu gösteriyor. Diğer yandan da Yunanistan'a açık çek verilmiyor" şeklinde görüş belirtti.

Bunun Almanya'nın sadece desteklediği değil, aynı zamanda istediği bir karar olduğunu ifade eden Westerwelle, Yunan halkına ülkede yapılmaya çalışılan reformları destekleme çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle, Kosova'nın bağımsızlığına ilişkin bir soru üzerine de, Almanya'nın Kosova'nın bağımsızlığını her zaman savunduğunu, buna karşı çıkanlara da gerekli cevabı verdiğini söyledi.

Westerwelle ayrıca, AB'nin tüm sorunlarına rağmen büyük bir başarı hikayesi olduğunu, ortak Avrupa fikrini yeni kuşakların da benimsemesi gerektiğini belirterek, AB'nin doğudaki komşularıyla da ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder