9 Şubat 2010 Salı

AB'den, Yunanistan'ı kurtarma kararı


AB, borç yükü nedeniyle tüm dünyayı krizin eşiğine getiren Yunanistan'ı kurtarma kararı aldı. Alman hükümeti kaynakları, "Bu karar tüm AB ülkelerinin ortak kararı olarak alınmış bulunuyor" dedi.

Avrupa Birliği, yüksek kamu borcu nedeniyle son bir haftadır piyasaların korkulu rüyası haline gelen Yunanistan'ı kurtarma kararı aldı.

Almanya'daki hükümet kaynaklarına dayandırılan resmi bilgiye göre, AB Yunanis'tan'a uluslararası bir yardım fonu ile destek verme kararı aldı.

Bu sabah Avustralya gezisini kısa kesen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet'nin bu tavrı kurtarmanın ilk adımı olarak görülmüş ve piyasalar üzerinde olumlu etki yaratmıştı.

BORÇ GARANTİSİ DE OLABİLİR

Kararın açıklanmasının ardından Avrupa piyasalarındaki yükselişler ön plana çıkarken, uygulama yöntemi konusunda çeşitli alternatifler üzerinde durulduğu açıklandı.

Doğrudan ödeme yöntemiyle yardım etmek yerine borçlara garanti getirilmesi gibi bir çözümün de masada olduğunun altı çiziliyor.

Kararın ardından euro/dolar paritesi 1.3690'lı düzeyinden 1.38'lerin üzerine gelirken, Avrupa borsaları da günü artıyla kapattı. Ancak asıl etki, özellikle haberin duyulduğu saatlerde açılan ABD piyasasından geldi. Haberin ardından Dow Jones yüzde 2'nin üzerine prim yaptı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder