11 Şubat 2010 Perşembe

Komşudaki krizin bizdeki etkileri


Yunanistan'ın içine düştüğü ekonomik kriz Türkiye'yi de olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin ihracatının yarısından fazlasının yapıldığı Avrupa ekonomisini tehdit eder hale gelen Yunanistan krizi ayrıca risk primlerini de artırıyor. Bu nedenle Türkiye'deki uzmanlar Yunanistan krizinin bir an önce çözülmesini bekliyor.

Yunanistan'ın içine düştüğü ekonomik kriz, Avrupa Birliği'nin ortak para birimi euro'yu tehdit eder boyuta ulaşınca Türkiye için de bir risk haline geldi

Komşudaki kriz Türkiye'yi 3 ayrı yolla etkiliyor

** Bunlardan ilki zaten küresel ekonomik kriz nedeniyle durgunluğa giren Avrupa pazarındaki toparlanmanın yavaşlayacak olması.

Türkiye ihracatının yarısından fazlasının yapıldığı Avrupa'nın euro'da yaşanacak bir krizle birlikte toparlanma sürecini geciktirmesi Türk ihracatçıları zorlayacak.

** İkinci sorun, uluslararası piyasalarda euro'ya dönük endişenin artması yatırımcıların riskli ülke ve enstrümanlardan kaçması anlamına geliyor. Bu da büyük oranda dış kaynak ihtiyacı duyan Türkiye'ye yönelik ilginin de azalması anlamına geliyor.

Çünkü Türkiye her ne kadar Yunanistan ya da Portekiz gibi bir sorun yaşamasa bile dünyada risk algısı yükselince yatırımcıların korktuğu ülkeler arasında yer alıyor.

Zaten risk algısı artınca yatırımcıların yöneldiği en güvenilir ülkeler ABD, Japonya ve İsviçre ile sınırlı.

** Türkiye için bir diğer sorun da risk sigortasında yatıyor.

Bir ülkenin yurtdışına ihraç ettiği tahvillerin ne kadar risk içerdiğini gösteren sigorta primine CDS deniyor.

Bir ülke krize girip tahvillerini ödememe olasılığı belirince hemen risk pirimi yükseliyor.

Yunanistan ve Portekiz, Avrupa Birliği üyesi olmalarına rağmen bu iki ülkenin risk primi Türkiye'yi de aşarak büyük oranlara vardı. Ancak komşuya yönelik endişe Türkiye'nin risk piriminin de yükselmesine neden oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder