18 Şubat 2010 Perşembe

Gün boyu devletin zirvesinden yapılan açıklamalar


Gün boyu yaşananlar ve devletin zirvesinden yapılan açıklamalar.. Baykal ve yüksek yargı hükümete ve hükümetten gelen tepkilere cevap verdi.. Gül, üstü kapalı HSYK'yı eleştirirken Arınç'tan sert sözler geldi.. Son olarak HSYK, Abdullah Gül'ü tarafsız açıklama yapmaya çağırdı..

Ankara'da her yer toz duman.. İşte gün boyu yaşananlar ve devletin zirvesinden yapılan açıklamalar:

09:00
Yargıtay Başkanı, Adalet Bakanı’na cevap verdi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, HSYK'yı yetki gaspıyla suçlayan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay ve Danıştay'ın kararı destekleyen açıklamalarını 'bağımsız yargıya müdahale' diye niteleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e yanıt verdi. ''Asıl 'ihsas-ı rey'i Adalet Bakanlığı yaptı'' diyen Gerçeker, ''Önce yasaları okusunlar, doğru dürüst yorumlasınlar'' şeklinde konuştu.

10:00
Tutuklanan savcının yaşanadıklarıya ilgili yeni detaylar geldi..

Tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'e yaklaşık 10 saat süren savcılık ve mahkeme sorgusunda, özellikle Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' ile ilgili sorular yöneltildiği öğrenildi. Uzun süredir gerginlik yaşadığı savcı tarafından bizzat sorgulanan Cihaner sorgusunun başında, "Gözaltına alınmam ve sorgulanmam hukuka uygun değil. Ancak hukuka olan saygımdan dolayı ifade vereceğim" demiş.

10:30
Siyasilerden ilk konuşan Baykal oldu.

Baykal, İlhan Cihaner'in tutuklanması ve sonrasında yaşanan yargıdaki krizle ilgili açıklama yaptı. Yargıda yaşanan olaylarının failinin AK Parti hükümeti olduğunu belirten Baykal, olayın cemaat kadrolaşmasının eseri olduğunu savundu.

Bu iş hukuk işi değildir, hükümetin yetkilil savcılarına, hukuka karşı kendi mücadelesini götürmektedir inadı olabilir. Hükümet bu inadı sergilemektedir. Bu kaba, yetki bende güç bende, istediğime istediğimi yaparım zihniyetidir, anlayışıdır. Önlem alınmazsa Türkiye’de artık herkes tehdit altındadır. Bu olayın etkisizleştirilmesi bu açıdan çok büyük önem taşıyor. Bu artık hukukun güvencesinin hiçkimse için işlemeyeceğini göstermektedir. Tehlikede olan hukuk devletinin kendisidir.

11:30
Arınç: Türkiye bir yargıçlar devleti değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yargıda yaşanan krizle ilgili basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Arınç yaptığı açıklamada, Başsavcı Cihaner'in tehdit ve adi suç işlediği iddiasıyla tutuklandığını söyledi.

Arınç, ''Karar, yargı bürokrasisinin milli iradeye vurduğu ağır bir darbedir.'' açıklaması yaptı ve HSYK'nın kararına tepki göstererek, ''HSYK yetkisini aşmış ve anayasa ile yasalar ihlal edilerek, yürütülen bir soruşturmaya müdahale edilerek, bağımsız yargının işlemesine engel olunmuştur.'' ifadesini kullandı. Arınç, 'Türkiye bir yargıçlar devleti değil, demokratik bir hukuk devletidir, öyle de kalacaktır' dedi.

12:00
Erzurum’a yeni savcılar atandı

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), Erzurum'da yetkileri kaldırılan savcıların yerine özel yetkili 3 Cumhuriyet Savcısının görevlendirdiğini açıkladı.

12:30
Abdullah Gül: Süratle yargı reformu yapılmalı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yargıyla ilgili yaşanan tartışmaların üzüntü verici olduğunu ifade ederek, ''Bu bir fasit dairedir, kısır bir döngüdür. Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Yargı reformu yapılırken bu çıkmaz sokak ya da kısır döngü daha derinleştirici bir şekilde olmamalıdır'' dedi.

14:00
CHP'li vekillerden Cihaner'e destek

CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin, Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'e destek ve ziyaret için Erzurum'a geldi.

17:00
Cihaner'in avukatlarından 2. itiraz

Tutuklu Başsavcı Cihaner'in avukatları, Cihaner'in tahliyesi için Erzurum'daki mahkemeye yeniden başvurdu.

17:30
HSYK Başkanveli'nden Gül'e çağrı: Tarafsız bir değerlendirme bekliyoruz

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek şöyle konuştu: “Sanki bu olay, yargı reformu adı altında HSYK'nın yapısının bir an evvel değiştirlmesine, bu kurumdan kurtulunmanmasına yönelik olarak yürütülmeye başladı. Yürütmenin bu güne kadar göstermediği yargı bağımsızlığı duyarlılığını da neden ortaya çıkardığını da anlamış değiliz. Olay artık suyumu bulandırma meselesine gitmektedir. Sayın Gül'den tarafsız bir değerlendirme beklemekteyiz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder