7 Şubat 2010 Pazar

100 bin kişiye mikro kredi verecekler


2003 yılında 6 kişiyle başlayan ve teminat ve kefil istenmeden bugüne kadar 30 bini aşkın yoksul kadına verilen mikro kredi kapsamında, 2011'e kadar 100 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.


TGMP Türkiye Genel Müdürü Abdul Metin, Prof. Dr. Muhammed Yunus'un dünyada öncülüğünü yaptığı mikrokredi programının Türkiye'de 2003 yılında Diyarbakır'da başladığını söyledi. Nobel ödülü sahibi Yunus ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ile birlikte programın yürütüldüğünü anlatan Metin, 'Uygulama şu an 30 bin 440 üyeye ulaştı. Bugüne kadar 40 milyon 500 bin lira kredi verdik.

2010'DA 70 BİN ÜYEYİ HEDEFLİYOR
Amacımız 2010 sonunda her kentte şube açarak 70 bin, 2011'de de 100 bin üye sayısına erişmektir. Yoksulluğun azaltılmasıyla ilgili Türkiye dahil 175 ülkedeki uygulanan program, kadınların kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan teminatsız ve kefilsiz küçük sermayedir' dedi. Metin, klasik yollarla banka kredisi alamayacak yoksul kadınların, kendisi ve ailesi için gelir getirici faaliyette bulunmasını teşvik ederek ülkedeki ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak sermaye ihtiyacının karşılandığını kaydetti.

Kredi alanlara sosyal eğitim de sunuluyor
TGMP Ankara Bölge Müdürü Esat Akgül, 'Dünyada 600 milyondan fazla kişi sistemden yararlanıyor. Kadınlar, 5'er kişilik gruplar oluşturarak şubelerimize haber vermeleri durumunda krediden faydalanabiliyor. Grup kurmalarını istememizdeki en önemli neden toplantılarda onları bilgilendirmek ve kredi tahsilatlarını rahat yapabilmektir. Toplantılarda kadınlarımıza aile planlaması, çocuk eğitimi, kız çocuklarının okula gönderilmesi ve israf gibi konularda da eğitimler veriliyor.' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder