9 Şubat 2010 Salı
Bakan Babacan TOKİ'ye söz söyletmedi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOKİ'nin yaptığı yapılarda mevzuat dışı projelendirme ve uygulamanın söz konusu olmadığını belirterek, TOKİ'nin önceliklerine dikkat çekti.
TBMM Genel Kurulunda, gündemdışı konuşmaların ardından DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin, yurt dışında yaşayan vatandaşlara da seçilme hakkı tanınmasına ilişkin yasa teklifi, İçtüzük uyarınca 45 günlük sürede ilgili komisyonda görüşülmemesi nedeniyle doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önerisi ele alındı. Önerinin reddedilmesinin ardından sözlü soruların yanıtlanmasına geçildi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltilen soru önergelerini yanıtladı. CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz'ün ''İstanbul Başakşehir'de arsa satışı'' ile ilgili sorusunu yanıtlayan Babacan, satışın yürürlükteki mevzuata uygun yapıldığını ifade ederek, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunda, TOKİ'ye herhangi bir uyarıda bulunulmadığını, temenni mahiyetinde ifadelere yer verildiğini söyledi.
TOKİ'nin orta gelirli vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için ülke genelinde konut seferberliği başlatıldığını belirten Babacan, şöyle konuştu:
''TOKİ, 5 Şubat 2010 tarihi itibarıyla; Ocak 2003-Şubat 2010 arasında 81 il, 745 ilçe, 1595 şantiyede 411 bin 280 konutun üretimini başlatmıştır. 411 bin konutla birlikte 584 okul, 592 spor salonu, 36 kütüphane, 363 ticaret merkezi, 63 hastane, 81 sağlık ocağı, 48 yurt ve pansiyon, 18 sevgi evi, 14 engelsiz yaşam merkezi, 289 cami inşaatı başlatılmış ve bunların büyük kısmı tamamlanmıştır. TOKİ'nin ülkemizdeki kentleşme ve konut sorunlarının çözümüne yönelik faaliyetlerini sürdürmek üzere, finans imkanlarının yaratılması büyük önem taşımaktadır. TOKİ, bütün faaliyetlerini genel bütçeye bağlı kalmadan, gerek elindeki Hazine arsalarını en iyi koşullarda değerlendirerek, gerekse de konut ve iş yeri satışları yoluyla kendi kaynağını üreterek sürdürmektedir.''
Babacan, Mart 2008'de imzalanan protokole dikkati çekerek, ''Bu protokol çerçevesinde hem atıl durumdaki Hazine arazileri, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yöntemiyle değerlendirilmiş olacak, hem de Hazine ve TOKİ'ye gelir sağlanmış olacak'' dedi.
TOKİ'nin yaptığı yapılarda mevzuat dışı projelendirme ve uygulamanın söz konusu olmayacağını kaydeden Babacan, ''İdare, doğal ve tarihi dokuyu gözeterek şehir ve şehrin dokusuyla uyumlu örnek yerleşimler geliştirmeyi hedeflemektedir'' diye konuştu.
-DENİZ FENERİ-
Babacan, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in soru önergesine yanıt verirken, Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Deniz Feneri e.V arasında teşkilatlanma bakımından şube ve üyelik gibi yapısal bağ bulunmadığını söyledi.
Almanya'da kurulu bulunan Deniz Feneri e.V adlı dernek adına toplanan paralar sebebiyle açılan davada yargılama sonucu 3 kişinin mahkumiyetine karar verilmesine ilişkin haberlerin medyaya yansıması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını hatırlatan Babacan, söz konusu soruşturmanın halen devam ettiğini hatırlattı.
Babacan, ''İlgili yasa uyarınca, kamu davası açılması konusunda Adalet Bakanı'nın Cumhuriyet Savcısına emir verme yetkisi bulunmamaktadır. Kamu davası açılması konusunda görevli ve yetkili kılınan makam cumhuriyet başsavcılıkları olup, bu bağlamda telkinde bulunulması ya da talimat verilmesi de söz konusu değildir'' dedi.
Babacan, Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde soru önergeleriyle ilgili düzenleme bulunduğunu hatırlatarak, kişisel ve özel yaşamla ilgili soruların yanıtlanmasının yasal imkanı bulunmadığını söyledi.
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, önemli suiistimallerle ilgili soru sorduklarını, ancak Babacan'ın ''sorulara girmediğini'' ileri sürerek, ''Kendisinin İçtüzük'ten haberi var mı ki bize İçtüzük dersi veriyor? Yılların deneyimli politikacısı olarak soru sormayı bilmeyeceğim de dünkü çocuklardan mı öğreneceğim? Sorularım cevaplandırılmamıştır'' diye konuştu.
CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de Babacan'ın verdiği yanıtları anlamadıklarını belirterek, ''Sorulara 1 yıl 7 ay sonra cevap verildiği hiçbir dünya parlamentosunda görülmemiştir'' görüşünü savundu.
Öte yandan, Genel Kurulda, Babacan'ın yanıtlayacağı soruların okunması sırasında tartışma yaşandı. Başkanlık Divanında görevli Katip Üye Fatih Metin'in ''soruları hızlı okuduğunu'' söyleyen Kamer Genç, her soru önergesinin okunduktan sonra yanıt verilmesi gerektiğini, aksi uygulamanın İçtüzüğe aykırı olduğunu savundu. Bazı AK Parti'li milletvekilleri ve Metin, Genç'e tepki gösterdi. Metin, yerini Başkanlık Divanı'nda görevli diğer katip üye Gülşen Orhan'a bıraktı.
Genel Kurulda, daha sonra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin yasa tasarısının görüşülmesine geçildi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder