12 Mart 2010 Cuma

İsveç Ermeni yasa tasarısını kabul etti


ABD'nin ardından İsveç de, Ermeni yasa tasarısını bir oy farkla onayladı. Çeşitli partilere mensup milletvekillerinin hazırladığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren öneri, İsveç parlamentosunda 1 oy farkla kabul edildi. İsveç Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda 2 Mart'ta görüşülen ve komisyon üyelerinin reddedilmesi yönünde oy kullandıkları öneri, görüşülmek üzere bugün meclis genel kuruluna getirildi.

Muhalefetteki sol partiler; Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ve Çevre Partisinin desteklediği öneriyle ilgili olarak AA'ya açıklama yapan Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, "Bu öneri, İsveç Parlamentosunda bulunan ve çeşitli partilere mensup milletvekilleri tarafından 2008 yılında hazırlandı. Meclis iç tüzüklerine göre, yeni seçimden önce meclise sunulan bütün tasarı ve öneriler meclis genel kuruluna getiriliyor ve görüşülüyor. Bu tasarı da 2008 yılından bu yana bekleyen bir öneri" dedi.

Hükümet ortağı sağ blok partilerinin öneriye karşı çıktığını hatırlatan Büyükelçi Zergün Korutürk, "Sol Partiler öneriye sahip çıkıyor ve destekliyorlar" diye konuştu.

Bu arada, oylamada ret oyu verecek hükümet ortağı partilerin meclisteki sandalye sayısı 178, öneriyi savunan ve kabul edilmesi için oy kullanacak olan 3 sol partinin sandalye sayısı ise 171.

Önerinin kabul edilebilmesi için 175 oyun yeterli olduğu kaydedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder